Leunen

Toen David een verschrikkelijke vloek op Joab wou leggen voor de moord op Abner zei hij o.a. dat er altijd iemand van Joab's afstammelingen zou zijn die op een stok zou moeten steunen. Hiermee bedoelde hij dat er altijd iemand kreupel zou zijn of iemand die zwakke benen heeft en een stok nodig heeft om op te steunen (2Sam. 3:29). Leviticus 21:18 verbiedt aan iedereen die verlamd is om de dienst aan Gods altaar te doen en verklaart kreupelen hiermee als onrein.

In die tijd toen stappen de belangrijkste manier was om zich te verplaatsen, was de afhankelijkheid van een stok een grotere handicap dan vandaag. Tegen deze achtergrond lezen we over Jacob die al stervende op zijn staf leunde (Hebr. 11:21). Jacob was gehandicapt omdat hij met de Here had geworsteld en de Here ontwrichtte zijn heup (Gen.32:25). Als Hebreeën naar hem verwijst als leunende op zijn staf, herinnert het ons er aan dat Jacob kreupel was.

Hoe kon de Here dit Jacob aandoen terwijl dit zulke diepgaande geestelijke en praktische gevolgen had? Ik denk dat Jacob moest leren zowel op zijn staf te leunen als afhankelijk te zijn van God, en niet van zijn eigen mogelijkheden. In die dagen vertrouwden mensen op hun voeten en benen, niet alleen om hen van de ene plaats naar de andere te brengen, maar ook om hen te dragen in de strijd en in hun dagelijks werk. Maar de Here " heeft geen welgevallen aan de kracht van het paard, noch behagen in de benen van de man " (Psalm 147:10). Dus dat waar mensen op betrouwen is niet hetgeen wat God behaagt omdat het mensen zelfstandig maakt en niet afhankelijk van de Here. Ook vandaag spreken we over iemand die "op eigen bene staat", bedoelend dat hij onafhankelijk is en zelfstandig. Dit mag een goede eigenschap zijn in de wereld, maar voor de ware gelovige is dit het tegenovergestelde. Alhoewel Salomon zijn eigen advies niet volgde, waarschuwde hij: “Vertrouw op de Here met uw ganse hart en steun op uw eigen inzicht niet” (Spr. 3:5).

De Here wou dat Jacob zich voor altijd de dag zou herinneren waarop hij God ontmoette, maar ook dat hij zijn zegeningen niet te danken had aan zijn eigen inzicht, planning en bekwaamheid, maar aan de Here. Alhoewel kreupelheid een vloek was, getuigend van ernstig onvermogen en verontreiniging, werd het een bron van kracht en zegening voor Jacob toen hij op de Here steunde.

Ongelovigen spotten met Christenen omdat zij "een kruk nodig hebben". Het probleem is dat iedereen een kruk nodig heeft maar weinigen geven dat toe. Anderen hebben een kruk of een stok waarop ze leunen, maar zij herkennen niet waarvoor het dient. Sommigen grijpen terug naar therapie, drugs, medicijnen, alcohol, vrienden en duizenden andere dingen. Het probleem is dat deze middelen zwak en oneffectief zijn. Een riet is een erg zwak en bedrieglijk iets. Het is als een kartonnen koker wat redelijk sterk lijkt en waar men op kan leunen, maar wat breekt zonder waarschuwing. Als een riet breekt versplintert het in een dozijn erg scherpe stukjes die snijden als een mes. Leunen op een riet is dus erg gevaarlijk omdat het jou een tijdje ondersteunt, maar als je er daadwerkelijk druk op uitoefent, breekt het en snijdt in jouw hand. Elke steun buiten de Here om is zoals een riet dat wel nuttig lijkt, maar dat je verwondt als je het echt nodig hebt.

Er was een tijd toen Israël hun vertrouwen stelde in de militaire macht van Egypte, eerder dan in de Here. Zelfs een Heidense koning spotte met hen zeggende: “Zie, gij vertrouwt op die geknakte rietstaf, op Egypte, die, als iemand daarop steunt, hem in de hand dringt en ze doorboort; zo is Farao, de koning van Egypte, voor allen die op hem vertrouwen." (Jes. 36:6).

Dus we hebben drie mogelijkheden. Ofwel denken we dat we het gemaakt hebben en op eigen benen kunnen staan, of we leunen op iets anders dan op de Here, of we leunen op Hem. Er zijn er maar weinigen die in de laatste categorie vallen. Maar er bestaat geen andere optie voor het ware kind van God. Hij is onze enige steun en de enige die ons niet zal afvallen in tijden van crisis. 

Voor de wereld mag dit een teken van zwakte zijn, maar voor de gelovige is de Here de enige bron van echte steun en kracht. Maar ongelukkig denken velen dat ze de Here niet nodig hebben. Jacob dacht dat hij alles op een rijtje had. Hij wist hoe om te gaan met het systeem en op enkele jaren tijd werd hij erg rijk, maar toen hij zijn broer ontmoette moest hij toegeven dat hij de Here nodig had. Je kan het goed doen in je leven zonder de Here, maar vroeg of laat kom je in een crisis wat je van jouw voetstuk stoot. Dan zal je moeten vechten om de Here te vinden en om te leunen op Hem. Jammer dat zelfs in een crisis sommigen nog steeds weigeren om op de Here te leunen en liever in trots voortkruipen dan om te vertrouwen op de Almachtige.

Er bestaat geen grotere zegen dan te beseffen dat we zwak zijn en dat we Hem nodig hebben om op te  leunen. Hij is de enige Een die ons nooit zal verlaten, afvallen of teleurstellen. David zei: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf die vertroosten mij." (Psalm 23:4).
We raken dikwijls gefrustreerd door behoeftige mensen die teveel van ons vragen, maar de Here vraagt ons om op Hem te leunen. “De Here schraagt allen die vallen, Hij richt alle gebogenen op.” (Ps. 145:14).

What a fellowship, what a joy divine,                  Wat een gemeenschap, wat een goddelijke vreugde,
leaning on the everlasting arms;                        leunende op de eeuwige armen;
what a blessedness, what a peace is mine,    wat een zegen, wat een vrede heb ik,
leaning on the everlasting arms.                        leunende op de eeuwige armen.
Leaning, leaning,                                                Leunen, leunen,
safe and secure from all alarms;                        veilig en wel voor alle ontsteltenis;
leaning, leaning,                                                leunen,leunen,
leaning on the everlasting arms.                        leunen op de eeuwige armen.